Proefles? Bel 0180 - 200 937

wijzigingen motorrijbewijs

Flinke wijzingen cat. A  door Derde Rijbewijsrichtlijn

Er komen drie categorieën van het motorrijbewijs. Verder wordt de leeftijd om direct op te gaan voor de zwaarste categorie motor (onbeperkt vermogen) in 2013 verhoogd van 21 naar 24 jaar. Dat is een direct gevolg van de Derde Rijbewijsrichtlijn, die donderdag is aangenomen door de Tweede Kamer.

Als het gaat om de motorfiets, komen er per januari 2013 in totaal drie categoriën: A1, A2 en A. Jongeren mogen op 17-jarige leeftijd starten met rijles voor de lichtste categorie. De automatische instroom in een hogere categorie na twee jaar ervaring vervalt, de kandidaat moet steeds opnieuw examen doen bij het CBR. De verwachte ingangsdatum voor de nieuwe regels is 19 januari 2013.

Examens

Ook worden de eisen die aan examens worden gesteld in de Europese Unie uniform. De categorie A1 (lichte motor tot 125cc en 11kW) kan straks behaald worden vanaf 18 jaar (rijles met 17). De categorie A2 (middelzware motor tot 35 kW) kan voortaan na een examen behaald worden na twee jaar A1, dus minimaal op 20-jarige leeftijd. Twee jaar later kan de kandidaat (22 jaar) bij het CBR opgaan voor de zwaarste categorie A (onbeperkt vermogen). Als iemand rechtstreeks in de zware cateogorie wilt instromen, moet hij 24 jaar zijn.

Rijscholen

De huidige aangenomen wet zou betekenen dat rijscholen die alle drie de categorieën willen aanbieden moeten beschikken over drie motorfietsen. In de praktijk zal een grote groep jongeren wachten tot 24-jarige leeftijd om meteen op te gaan voor de zare categorie.

Met ingang van de nieuwe richtlijn gaat ook de leeftijd waarop jongeren een motorrijbewijs mogen halen in de rest van Europa omlaag. Voor een lichte motor tot 125 cc geldt straks een minimumleeftijd van 16 jaar. Nederland houdt echter vast aan aan de huidige minimumleeftijd van 18 jaar.